Tips van de week: Ontslag nemen

Je hebt een nieuwe baan! Maar ook nog een oude. Hoe pak je jouw ontslag bij je huidige werkgever aan?

De eerste stappen
Allereerst vraag je een gesprek aan met je direct leidinggevende waarin je jouw ontslag aankondigt. Bereid je hier goed op voor door de opzegtermijn te achterhalen, maar ook door bijvoorbeeld te bedenken wat je als redenen gaat aandragen. Probeer niet emotioneel te worden en geen persoonlijke problemen tussen jou en de werkgever aan te dragen. Je wilt immers graag dat hij jou een positieve referentie geeft! Carrièrekansen, uitdagingen binnen de nieuwe baan en reistijd zijn goede redenen om aan te dragen.

Ontslagbrief
Wees erop voorbereid dat je werkgever jou een tegenbod kan gaan doen. Bedenk goed van tevoren of je voor meer geld of andere voorwaarden binnen het bedrijf zou willen blijven. Je hoeft ook niet meteen te beslissen! Ook zal je baas je vragen gaan stellen, dus wees hier ook op voorbereid. Bereid korte en duidelijke antwoorden voor en probeer zelfverzekerdheid uit te stralen, maar maak het geen welles-nietes spelletje. Als je het persoonlijke gesprek hebt gehad, maak je een formele ontslagbrief. Hier staat in ieder geval het volgende in: naam en adres van de organisatie waarvoor je werkzaam bent, jouw functietitel, de mededeling dat je ontslag neemt, vanaf wanneer je niet meer werkzaam zal zijn bij het bedrijf, jouw volledige naam en adres, handtekening, datum en plaats. Je brief kan je het best aangetekend versturen en bewaar ook het verzendbewijs goed. Zo kan er nooit verwarring ontstaan.

Het vervolg
Het is belangrijk om de zaken goed achter te laten en op een zo net mogelijke manier te regelen. Je weet nooit wanneer je elkaar weer tegenkomt, een slechte naam in de markt heb je zo en je wil graag een positieve referentie. Probeer je dus zo coöperatief op te stellen door aan te bieden mee te zoeken naar een vervanger of deze in te werken. Bedank je baas ook voor de mogelijkheden en vraag hem een referentie voor je te schrijven. Als alles rond is, is het ook verstandig om je directe collega’s in te lichten en eventueel ook hen om een referentie te vragen.

Wat je beter niet kan doen
Alleen als de situatie al geëscaleerd is, is alleen een brief sturen, zonder verdere uitleg aan je leidinggevende een goed idee. In andere gevallen, hoe vervelend het gesprek ook gaat zijn, niet. Nederland is klein, dus een slechte naam gaat snel rond.

Kijk hier voor alle sollicitatietips

 

Recente Tips van de week: Ontslag nemen

 • Traineeship SAP Consultancy Supply Chain - SOA People NIEUWEGEIN
  SOA People

  Ben jij net afgestudeerd en opzoek naar een SAP Traineeship binnen de Supply Chain? Wil jij opgeleid worden door een SAP Gold partner? Kortom, is het tijd om met een vliegende start je carrière te beginnen? Dan zoeken wij jou! 

 • SAP Basis consultant - IDinIT 'S-HERTOGENBOSCH
  SAP Basis consultant

  Heb jij een brede technische kennis? Streef jij er naar om een robuuste, future proof IT infrastructuur te realiseren bij onze klanten, waarop zij hun business kunnen uitbouwen? Dan zoeken wij jou!

 • SAP Business One Consultant - Zeibur DORDRECHT
  SAP Business One Consultant

  Ben jij een consultant die zich kan verplaatsen in de specifieke vraag van de klant? Kan jij klanten adviseren met betrekking tot de inrichting van de verschillende bedrijfssystemen? Kortom, ben jij een SAP Business One Consultant met de juiste communicatieve vaardigheden? Dan zoeken wij jou! 

 • SAP SD/MM Consultant - IDinIT 'S-HERTOGENBOSCH
  SAP SD/MM Consultant

  Ben jij een ervaren SAP consultant op het gebied van SD/MM? Ben jij oprecht geïnteresseerd om de logistieke processen bij onze klanten te optimaliseren? Dan zoeken wij jou!

 • SAP Business consultant - IDinIT 'S-HERTOGENBOSCH
  SAP Business consultant

  Heb jij een brede kennis van SAP, B2B- en integrate processen? Beheers jij daarnaast ook alle communicatieve skills die een consultant kenmerkt? Dan zoeken wij jou!

 • Junior SAP consultant - Zeibur DORDRECHT
  Zeibur

  Ben jij een Junior SAP Consultant die zich wil storten op het MKB segment? Wil jij aan de slag gaan met SAP Business One en begeleid worden door consultants die dit vak al jaren onder de knie hebben? Wil jij je carrière een flinke kickstart geven? Dan is dit een unieke kans om jezelf te gaan ontwikkelen!

 • Junior SAP Supply Chain Planning consultant - QPact WAALRE
  QPact Binnen onze club met ervaren SAP consultants willen we ons graag versterken met een junior SAP Supply Chain Planning (SCP) consultant. QPact is een jong bedrijf dat zich toelegt op verbetering van Supply Chain processen in combinatie met SAP. Aandachtsgebieden zijn enerzijds supply chain planning en executie en anderzijds business intelligence. Omdat de vraag naar onze consultancy diensten nog steeds groeit, willen we nu ons team uitbreiden.
 • SAP FI/CO Consultant - IDinIT 'S-HERTOGENBOSCH
  SAP FI/CO Consultant

  Ben jij een consultant met ruime kennis op het gebeid van SAP FI/CO? Ben jij gedreven om onze klanten het ultieme inzicht in hun bedrijfsprestatie te verschaffen? Dan zoeken wij jou!

 • SAP logistiek consultant - INSynQ EINDHOVEN
  SAP logistiek consultant

  Kan jij structuur aanbrengen bij kleinere organisaties en ondernemerschap tonen bij multinationals? Heb jij ruime ervaring als SAP logistiek consultant? Dan zoeken wij jou! 

 • Support Consultant ERP - Zeibur DORDRECHT
  Zeibur

  Heb jij ervaring met ERP pakketten? Krijg jij een goed gevoel om klanten te helpen en met raad en daad te helpen? Wil jij werken bij een ambitieuze organisatie? Kortom, ben jij de ERP support consultant die wij zoeken? 

Meer weten?

Je kunt ons bellen: 050 2101001

...of neem contact op: